教育学部师生近期重要学术论文推介:第六十四期

本站原创   |   2018-04-01  |   浏览次数: 1,194 views

王祖浩:《Development of an instrument to evaluate high school students’ chemical symbol representation abilities》

Chemical symbol representation is a medium for transformations between the actual phenomena of the macroscopic world and those of the sub-microscopic world. The aim of this study is to develop an instrument to evaluate high school students’ chemical symbol representation abilities (CSRA). Based on the current literature, we defined CSRA and constructed a four-level measurement framework validated by expert review. After that, an initial measurement instrument was developed based on the framework. Then, 52 students of Grade 10 and 56 students of Grade 11 were selected from school A to participate in the first round of testing. During the data analysis, Rasch measurement was used to investigate and improve the quality of the instrument. After that, 55 Grade 10 students and 57 Grade 11 students from school B participated in the second-round of testing, and the Rasch analysis results demonstrated good reliability and validity of measures based on the CSRA framework.

1

周加仙:《贫困代际传递的神经机制以及教育阻断策略》

贫困的代际传递与教育阻断是我国扶贫教育政策研究的重点。以往的研究者从社会学、经济学、文化教育学等角度对贫困代际传递的机制做了一些研究,但是这些研究的科学性尚需进一步拓展。本文从神经科学、心理行为机制与教育政策相结合的角度,为贫困的代际传递与教育阻断提出了新的研究方向以及政策建议。

2

鲍慧娟:《美国高功能自闭症青少年社交技能的教育与增进方案》

美国社交技能的教育与增进方案(Program for Education and Enrichment of Relational Skills,PEERS)是一项聚焦社交礼仪与规则的干预方案。PEERS包含13门以交友和增进友谊为主题的课程,以小组教学的形式实施干预,同时要求家长学习课程和辅助干预。该方案能够显著提高高功能自闭症青少年的社会交往能力,帮助他们与同伴建立良好的友谊。本研究系统概述了PEERS的课程内容、实施程序和相关实证研究,在此基础上提出了实践与研究的建议。

3